SKWALAN Z OLIWEK BIO 10 ML

SKWALAN Z OLIWEK BIO – NATURALNE SERUM DLA KAŻDEJ CERY!

INCI: Squalane

Skwalan stanowi stabilną formę skwalenu, który naturalnie występuje w warstwie lipidowej skóry (sebum). Ciekawe i istotne jest jednak to, że po 25. roku życia zawartość skwalenu w ludzkim sebum znacznie spada, co w efekcie sprawia, że nasza skóra traci piękny i zdrowy wygląd…

Aby temu zaradzić świat Natura Receptura oferuje Państwu najwyższej jakości skwalan z oliwek w 100% pochodzenia roślinnego. Jest to bardzo lekki, bezwonny olejek, który powstaje jako produkt uboczny wytwarzania oliwy z oliwek.

Wchłania się błyskawicznie i nie pozostawia na skórze tłustego filmu. Odpowiedni do każdego typu cery, nawet tej delikatnej i skłonnej do alergii.

Skwalen vs skwalan

Skwalen rozkłada się pod wpływem tlenu oraz promieni słonecznych. Skwalan zaś jest znacznie stabilniejszą formą, odporną na utlenianie i niekorzystne działanie czynników zewnętrznych.

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE:

Skwalan z oliwek bio charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, wygładzającymi i zmiękczającymi. Zapobiega utracie wody z naskórka oraz działa jak naturalny antyoksydant chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem, wolnymi rodnikami i czynnikami atmosferycznymi. Zmniejsza przebarwienia, bruzdy i zmarszczki. Łagodzi poparzenia słoneczne oraz podrażnienia. Dzięki swoim bardzo drobnym cząsteczkom potrafi wnikać głęboko w skórę przywracając jej blask i koloryt. Ponadto, stanowi doskonały nośnik składników aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach.

ZASTOSOWANIE:

– bezpośrednio na skórę twarzy, szyi i dekoltu – może być stosowany zarówno na dzień pod makijaż, jak i na noc – po wieczornym oczyszczeniu i stonizowaniu hydrolatem twarzy należy kilka kropel skwalanu nanieść na lekko wilgotną skórę, delikatnie go wklepując,

– jako dwufazowe serum do twarzy, szyi i dekoltu połączone z kwasem hialuronowym,

– jako serum pod oczy,

– jako dodatek do gotowych serum, kremów, maści itp.,

– jako olejek do ciała – może być stosowany samodzielnie lub dodany do balsamu (najlepiej aplikować na lekko wilgotną skórę po kąpieli),

– jako „reduktor” przebarwień, blizn, oparzeń słonecznych,

– jako olejek do pielęgnacji włosów – dodany do maski, szamponu czy odżywki pomaga wygładzić łuskę włosa,

– jako olejek do pielęgnacji paznokci – poprawia płytkę i nawilża skórki,

– jako dodatek do olejków do masażu – doskonale sprawdzi się z olejem ze słodkich migdałów bio (w zestawie taniej!),

– do kąpieli.