HYDROLAT OREGANO BIO 50 ML

HYDROLAT OREGANO BIO

INCI: Origanum Vulgare Water

POCHODZENIE: Grecja

Hydrolat pozyskiwany z oregano bio poprzez destylację z parą wodną.

100% naturalny, bez konserwantów i innych dodatków.

 

Wszystkie hydrolaty Natura Receptura są bez konserwantów – ich naturalnym konserwantem jest mocno skoncentrowana ilość olejków eterycznych. Z tego względu nie powodują podrażnień i alergii oraz mogą być stosowane nawet przy bardzo wrażliwej skórze (również skórze głowy).

ZE WZGLĘDU NA INTENSYWNE STĘŻENIE OLEJKÓW ETERYCZNYCH WSZYSTKIE HYDROLATY NATURA RECEPTURA NALEŻY PRZED UŻYCIEM WSTRZĄSNĄĆ (BY ZAWARTE W NICH OLEJKI DOKŁADNIE SIĘ WYMIESZAŁY).

Hydrolat powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce.

 

WŁAŚCIWOŚCI KOSMETYCZNE:

  • TWARZ I CIAŁO

Destylat o przyjemnym zapachu dającym poczucie odświeżenia i orzeźwienia 😉

Oregano zawiera w swoim składzie witaminy A, C, E i K, garbniki, związki fenolowe oraz olejki eteryczne – karwakrol i tymol o właściwościach silnie antybakteryjnych i przeciwgrzybiczych.

Doskonale sprawdzi się u osób z problematyczną, trądzikową i przetłuszczającą się cerą.

Antyseptyk i antyoksydant w jednym 🙂

Idealny jako mgiełka odświeżająca, oczyszczająca i łagodząca podrażnienia.

Silnie nawilża, zmiękcza i tonizuje, dzięki czemu skóra przestaje się świecić.

Pomocny przy nadpotliwości pach i stóp.

Ze względu na silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe warto używać hydrolatu oregano w czasie przeziębienia do inhalacji, a także spryskiwać nim pomieszczenia w celu odświeżenia powietrza i pozbycia się mikroorganizmów.

  • WŁOSY I SKÓRA GŁOWY

Doskonale sprawdzi się również w pielęgnacji włosów. Stosowany jako podkład przed olejowaniem idealnie nawilży
i przygotuje włosy na lepsze wchłanianie składników oleju.

Spowalnia przetłuszczanie się włosów i skóry głowy, reguluje poziom łoju.

 

ZASTOSOWANIE:

  • jako codzienny tonik do twarzy (przed nałożeniem oleju lub kremu),
  • jako odświeżająca mgiełka do twarzy i ciała,
  • jako półprodukt do demakijażu – ze względu na właściwości głęboko oczyszczające,
  • jako wcierka/płukanka lub odżywka w sprayu do włosów i skóry głowy,
  • jako podkład nawilżający pod olejowanie włosów,
  • jako dodatek do masek i odżywek do włosów,
  • do rozrabiania glinek i peelingów,
  • jako naturalny surowiec do produkcji serum, kremów i balsamów,
  • jako woda roślinna do inhalacji w czasie przeziębienia i złego samopoczucia,
  • jako spray do odświeżania i oczyszczania pomieszczeń, pościeli itp.,
  • do kąpieli.